Metalstud

Metalstud kun je gebruiken voor wanden en plafonds.

Een metalstudwand is een systeembinnenwand. De wand heeft een ruimtescheidende functie.

Een metalstud wand bestaat uit de volgende onderdelen:

  • metalstud profielen;
  • thermische isolatiemateriaal, alleen wanneer geluids- of warmteisolatie eisen van toepassing zijn (glaswol of steenwol);
  • (soms) dampdichte folie;
  • een plaatmateriaal zoals gipsplaat, OSB of fermacelplaat;
  • een afwerklaag.

Metalstud profielen zijn koudgevormde (gezette) stalen profielen. Deze profielen hebben een C- of U-vorm. Als isolatiemateriaal wordt minerale wol gebruikt. De brandwerendheid van de wand wordt bereikt door toepassing van enkele of dubbele beplating en wanneer geluidswering ook gevraagd is, heeft steenwol de voorkeur vanwege zijn geluidsabsorberende en brandwerende eigenschappen. Als afwerklaag kan stucwerk of behang worden toegepast. Tussen vloer en liggers wordt een zachte drukband aangebracht om geluidslekken te voorkomen.

De wanden zijn opgebouwd uit metalstud staanders en liggers, de liggers worden met pluggen vastgezet in de vloer en in het plafond. De staanders kunnen op hun plaats vastgeschroefd worden aan de liggers, óf vastgeknepen met een specialemetalstudtang, die er een gaatje in drukt en naar binnen drukt (door beide gedeelten), zodat het aan elkaar vastzit.

Ook kunnen er twee-gipsplaat lagen toegepast worden om de brandwerende eigenschappen van de wand te verbeteren (van 30 min. naar 60 min.). In dit geval heeft de wand naast de ruimtescheidende functie ook een brandcompartiment scheidende functie. Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen. De dubbele gipsplaten worden vaak, om overlap van de naden te voorkomen, kruislings aangebracht.

Vrijblijvende offerte

Meer informatie nodig en/of een gratis offerte voor stucwerk opvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Metal Stud voorbeelden

Stukadoorsbedrijf Detlef Domhof